matematykaszkolna.pl
. Piotr 10: FIZYKA Jaki powinien być współczynnik załamania światła ośrodka n0, w którym znajduje się pryzmat, aby nastąpiło całkowite wewnętrzne odbicie, przy kącie padania α=600, na powierzchnię dzielącą ośrodki o współczynnikach ns i n0 ? ns=1,45 To zadanie z próbnej matury Operonu i tam jest oto takie rozwiązanie
 n0 
sin(αgr)=

ns 
n0=ns*sin(αgr) Na jakiej podstawie został tutaj zastosowany kąt graniczny, jeżeli całkowite wewnętrzne odbicie zachodzi gdy kąt padania jest większy od kąta granicznego oraz gdy światło przechodzi z ośrodka optycznie gęstszego do rzadszego?
11 gru 21:35
MQ: Prawo Snelliusa promień wychodzi z ośrodka ns do otoczenia no Kąt graniczny jest wtedy, gdy kąt załąmania (kąt wyjścia) jest 90o
sin (αgr) no 

=

sin 90o ns 
11 gru 23:11
Piotr 10: Ale w tym przypadku nie nastąpi całkowite wewnętrzne odbicie. Nie potrafię tego jakoś zrozumieć . Dlaczego kąt graniczny, jak przy tym kącie nie nastąpi całkowite wewnętrzne odbicie. Możesz pomóc ?
12 gru 14:01
MQ: Po prostu liczysz, dla jakiej wartości no, kąt α jest kątem granicznym. To ci daje wartość graniczną na no, poniżej której będzie następowało całkowite wewnętrzne odbicie.
12 gru 16:06
Piotr 10: A mógłbyś to dalej zapisać? Bo chodzi mi o zapis pewien. Obliczę n0 i mam jakiś znak mniejszy lub większy wpisać?
12 gru 16:19
daras: masz przyjąć ,ze nastą[pi c.w.odbicie ale na tylnej ściance
12 gru 18:25
MQ: No przecież ci napisałem "poniżej", czyli no<nogr
12 gru 19:00