.
Piotr 10: FIZYKA
Jaki powinien być współczynnik załamania światła ośrodka n
0, w którym znajduje się pryzmat,
aby nastąpiło całkowite wewnętrzne odbicie, przy kącie padania α=60
0, na powierzchnię
dzielącą ośrodki o współczynnikach n
s i n
0 ? n
s=1,45
To zadanie z próbnej matury Operonu i tam jest oto takie rozwiązanie
n
0=n
s*sin(α
gr)
Na jakiej podstawie został tutaj zastosowany kąt graniczny, jeżeli całkowite wewnętrzne odbicie
zachodzi gdy kąt padania jest większy od kąta granicznego oraz gdy światło przechodzi z
ośrodka optycznie gęstszego do rzadszego?
11 gru 21:35
MQ: Prawo Snelliusa
promień wychodzi z ośrodka n
s do otoczenia n
o
Kąt graniczny jest wtedy, gdy kąt załąmania (kąt wyjścia) jest 90
o
11 gru 23:11
Piotr 10: Ale w tym przypadku nie nastąpi całkowite wewnętrzne odbicie. Nie potrafię tego jakoś zrozumieć

. Dlaczego kąt graniczny, jak przy tym kącie nie nastąpi całkowite wewnętrzne odbicie.
Możesz pomóc ?
12 gru 14:01
MQ: Po prostu liczysz, dla jakiej wartości no, kąt α jest kątem granicznym.
To ci daje wartość graniczną na no, poniżej której będzie następowało całkowite wewnętrzne
odbicie.
12 gru 16:06
Piotr 10: A mógłbyś to dalej zapisać? Bo chodzi mi o zapis pewien. Obliczę n0 i mam jakiś znak mniejszy
lub większy wpisać?
12 gru 16:19
daras: masz przyjąć ,ze nastą[pi c.w.odbicie ale na tylnej ściance
12 gru 18:25
MQ: No przecież ci napisałem "poniżej", czyli no<nogr
12 gru 19:00