Zadania z Trygonometrii
PsychoL:

Znajdź dla jakiej wartości parametru m, prsote k i l są równoległe
Dla jakiej wartości parametru m proste k i l są równoległe ?
Mam podane że [AB]<[OA] i [CD]<[OC]
x= 2m+4
y= −2m+7
11 gru 21:35
Janek191:
czyli
( − 2 m + 7)*( 2 m + 4) = 6*4
− 4 m
2 − 8 m + 14 m + 28 = 24
4 m
2 − 6 m − 14 = 0 / : 2
2 m
2 − 3 m − 7 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−7) = 9 + 56 = 65
√Δ =
√65
| | 3 − √65 | | 3 + √65 | |
m = |
| lub m = |
| |
| | 4 | | 4 | |
więc
| | 3 − √65 | |
x = 2 m + 4 = |
| + 4 ≈ 1,47 < 6 |
| | 2 | |
lub
| | 3 + √65 | |
x = 2 m + 4 = |
| + 4 ≈ 9,5 > 6 − odpada |
| | 2 | |
=====================
11 gru 21:49
Eta:
@
Janek 
24−28 =
−4
11 gru 21:53
Janek191:
Faktycznie − wydawało mi się, że odejmuję 14 − 28
11 gru 21:56
pigor: ..., m= −
12
11 gru 21:56
Janek191:
4 m
2 − 6 m − 4 = 0 / : 2
2 m
2 − 3 m − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3 − 5 | |
m = |
| = − 0,5 lub m = 2 |
| | 4 | |
Dla m = − 0,5
x = 2*( −0,5) + 4 = 3 y = − 2* ( −0,5) + 7 = 8
x = 3 < 6 i y = 8 > 4
Dla m = 2
x = 2*2 + 4 = 8 > 6 − odpada
Odp. m = − 0,5
================
11 gru 22:03
pigor: ...., bo z warunków zadania i np. tw. Talesa :
0<x<6 i y>4 i x4= 6y ⇔ 0< 2m+4< 6 i −2m+7>4 i xy=24 ⇔
⇔ −4< 2m< 2 i 2m< 3 i (2m+4)(7−2m)= 24 ⇔
⇔ −2< m<1 i m<
32 i 2m
2−3m−2=0 ⇔
⇔
−2< m< 1 i (m−2)(2m+1)=0 ⇔ ⇔
m= −12 . ...
11 gru 22:07
11 gru 22:08
PsychoL: Dziękuje
11 gru 22:13