wykazanie
Matmaxd: Czy to powinno wyglądać tak, że mnożę przez odwrotność? Czyli
| 1 | | √14−√21−√15−√10 | |
| * |
| |
| √14+√21+√15+√10 | | √14−√21−√15−√10 | |
11 gru 21:33
5-latek: pomnozyc przez a−b gdzie a=(√14+√21) i b=(√15+{√10) jesli masz usunac niewymiernosc
. Pewnie bedzie duzo liczenia
11 gru 21:39
Saizou : to akurat jest źle, niestety
ale zauważ że
√14=√7*√2
√21=√7*√3
√15=√5*√3
√10=√5*√2
√7*√2+√5*√2+√7*√3*√5*√3=
=√2(√7+√5)+√3(√7+√5)=
={√7+√5}(√2+√3)
i dokończ....
11 gru 21:40
Eta:
Mianownik :
√2*
√7 +
√3*
√7 +
√3*
√5+
√2*
√5=
=
√7(
√2+
√3) +
√5(
√2+
√3) = (
√2+
√3)(
√7+
√5)
| | 1 | |
i teraz |
| = ... |
| | (√2+√3)(√7+√5) | |
teraz rozszerz licznik i mianownik o (
√2−
√3) *(
√7−
√5)
.........
11 gru 21:45
Eta:
11 gru 21:45
5-latek: Zapisuje to dla siebie tez
11 gru 21:46
Saizou : byłem pierwszy
Eto
11 gru 21:47
Eta:
Jasne, jasne,że "pierwszy"
11 gru 21:48
Saizou : "(...) pierwsi będą ostatnimi (...)"
11 gru 21:50