rekurencja
PuRXUTM: rozwiąż równanie rekurencyjne niejednorodne:
a
n=7a
n−1−16a
n−2+12a
n−3+n a
0=a
1=1 a
2=2
x
3−7x
2+16x−12=0
(x−3)(x−2)
2=0
a
n=A
1*3
n+A
2*2
n+A
3*n*2
n+a
4*n dobrze
11 gru 21:22
Krzysiek: nie wyliczyłeś rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego.
11 gru 21:36
PuRXUTM: to wiem, tylko właśnie chciałem się spytać czy to dobrze jest, bo jak liczę to szczególne
rozwiązanie to wychodzi
2A
4*n−11A
4+n=0
A
4(2n−11)=−n
| | −n | |
A4= |
|  może tak być ? |
| | 2n−11 | |
11 gru 21:42
Krzysiek: a może napisz w jakiej postaci przewidujesz to rozwiązanie?
11 gru 21:46
PuRXUTM: które rozwiązanie? A
4
11 gru 21:49
PuRXUTM: rozwiązanie przewiduje jako wielomian stopnia pierwszego
11 gru 21:50
11 gru 21:51
Krzysiek: równania niejednorodnego, przewidujesz je w postaci: a4 n ?
Powinieneś przewidywać w postaci:
an=a4n+a5 (bo masz wielomian stopnia pierwszego: 'n' )
11 gru 21:52
PuRXUTM: aha

dzięki
11 gru 21:53
Krzysiek: A jak wychodzą takie rzeczy to wiedz że jest źle, przecież a4 to ma być stała.
I rozwiązanie to ma byc wielomian stopnia pierwszego... a jak widać Tobie tak nie wychodzi
11 gru 21:53
PuRXUTM: czyli jakbym miał n2( albo n i jedynke w wielomianie ) to musiałbym rozpatrywać
a4*n2+a5*n+a6, tak ?
11 gru 21:56
Krzysiek: tak
11 gru 21:58