Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla którego proste o równaniach y=(I2m-7I
Stachu: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla którego proste o równaniach y=(I2m−7I)x+1 y=−x−1 są
prostopadłe
Co tu trzeba zrobić
11 gru 21:18
Stachu: I jeszcze takie zadanie wykaż że nie istnieje parametr m dla którego proste o równaniu
(m2+3m)x−y+1=0 i 4x+y+2=0 sa rownolegle
11 gru 21:23
bezendu:
Przypomni sobie warunek kiedy prost jest prostopadła a kiedy równoległa
11 gru 21:25
Stachu: no prostopadła gdy a1*a2=−1 a równoległa gdy a1=a2
11 gru 21:26
Stachu: a zaraz chyba wiem I2m−7I=−1 w p[ierwszym a w drugim m
2+3m=4

?
11 gru 21:27
bezendu:
No jak ładnie

To teraz działaj, w drugim zadaniu skorzystaj z wektorów będzie prościej

Ja
już idę
11 gru 21:28
Stachu: 
a w tym drugim z wektorów

a nie można zwykłej delty obliczyć
11 gru 21:29
Bizon:
... a kiedy dwie proste są równoległe
11 gru 21:30
Stachu: może ktoś napisać o co chodzi z tymi wektorami
11 gru 21:30
pigor: ..., wykaż, że nie istnieje parametr m , dla którego proste o równaniu
(m
2+3m)x−y+1= 0 i 4x+y+2= 0 są równolegle.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | m2+3m | | −1 | | 1 | |
otóż proste te będą || ⇔ |
| = |
| = |
| , co już bez |
| | 4 | | 1 | | 2 | |
dalszych obliczeń ...

widać, że nie jest to możliwe . ...
11 gru 21:35
Stachu: ale z kąd sie to bierze wszystko bo nie mam pojecia
11 gru 21:36
Radek:
skąd
11 gru 21:38
Stachu: niestety jestem bardzo słaby z polskiego i jak widać z matematyki
11 gru 21:39
Radek:
Bo tablic matematycznych to Ty w ręku nie miałeś ? Tam masz wzory..
11 gru 21:45