Prawdopodobieństwo
bezendu:
Eta zajrzy tutaj !
W pierwszej urnie są 2 kule białe, 3 żółte, 2 szare,a w drugiej 2 białe, 1 żółta i 4 szare.
Losujemy po jednej kuli z każdej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego
samego koloru
| | 4!*5*6 | | 2!*3*4 | | 4!*5*6 | |
A= |
| + |
| + |
| |
| | 4!*2 | | 2!*2 | | 4!*2 | |
A=15+6+15
A=36
Zgadza się ?
11 gru 20:34
bezendu: ?
11 gru 20:49
Eta:

No i tu przydatne "drzewko"

A= {(b,b) , (ż,ż), ( sz, sz)}
| | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =.... |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
11 gru 20:59
11 gru 20:59
11 gru 21:06
bezendu:
Teraz rozpisałem dobrze a wynik nadal inny
11 gru 21:09
11 gru 21:09
Eta:
bo losujesz
po jednej kuli z każdej urny! .......
11 gru 21:11
Eta:
Jak "wleziesz " naraz do obydwu urn?
11 gru 21:12
bezendu:
Racja !

Dziękuję ślicznie
11 gru 21:12
Eta:
11 gru 21:23
bezendu:
W urnie jest 7 kul ponumerowanych od 1−7 oblicz prawdopodobieństwo, że numer drugiej kuli
będzię większy od 1
Mogę tak zapisać ?
11 gru 21:56
Eta:
Najpierw napisz porządnie treść zadania!
11 gru 21:57
bezendu: W urnie jest 7 kul ponumerowanych od 1 do 7, losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo, że numer drugiej kuli będzie większy od 1
Rozwiązanie bez zmian
11 gru 21:59
bezendu: od pierwszej kuli
11 gru 22:00
Saizou : ja proponuję obliczyć to przy pomocy zdarzenia przeciwnego
11 gru 22:00
Saizou : to teraz zdarzenie przeciwne nie ma sensu
11 gru 22:02
bezendu:
| | 21 | |
Zdarzenie przeciwne P(A')= |
| |
| | 42 | |
11 gru 22:03
Saizou : | | 1 | |
bo jest tak samo prawdopodobne jak P(A)= |
| |
| | 2 | |
11 gru 22:03
bezendu:
A czy mój zapis 21:56 jest poprawny ?
11 gru 22:04
Saizou : ja nie widzę błędu, tylko przerost formy nad treścią

A=6+5+4+3+2+1
11 gru 22:05
Eta:
|Ω|=7*6
A1 −−− numer kuli wyciągniętej za pierwszym razem jest 1
to za drugim razem mamy 6 możliwości wyciągnięcia nr >1
A2 −−− numer kuli za pierwszym razem jest ≠ 1 , czyli 6 możliwości
to za drugim razem już tylko 5 możliwości na nr >1 ( bo bez tej pierwszej i bez
jedynki
|A|= |A1|+ |A2|=.........
teraz dokończ.........
11 gru 22:06
szalik: nie
11 gru 22:07
bezendu:
Moja Pani bardzo lubi drzewka, więc ja jej zrobię ''niespodziankę'' i nie będę robił drzewkiem
11 gru 22:07
bezendu:
@szalik wyjdź bo nie masz chyba o tym pojęcia...
11 gru 22:08
Eta:
Weź "czapkę i szalik" , bo zimno
11 gru 22:10
bezendu:
11 gru 22:13
Eta:
11 gru 22:13
bezendu:
Tylko jedno ?
11 gru 22:15
Saizou : bezendu zima jest trzeba oszczędzać zapasy
11 gru 22:17
Trivial: bezendu, a co, chcesz od razu całą jabłoń?
11 gru 22:18
Saizou : w końcu "drzewka"
11 gru 22:19
bezendu:
Trivial a czemu nie
11 gru 22:19
Trivial: Proponuję zasiać. Za kilka lat może wyrośnie.
11 gru 22:20
bezendu:
Już rośnie właśnie
11 gru 22:20
Eta:
Miałam nie pomagać

a tu jeszcze jabłko dostałeś
11 gru 22:23
bezendu: Czemu nie pomagać ?
11 gru 22:24