Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(-1;-7),B=(1;-10). Wyznacz równani
Stachu: Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(−1;−7),B=(1;−10). Wyznacz równanie prostej w
której zawarty jest bok AD tego kwadratu
wiem żę trzeba wyznaczyć równanie kierunkowej prostej AB ale nie wim w jaki sposób prosze
rozpiszcie jak to sie robi
11 gru 20:28
Eta:
współczynnik kierunkowy prostej AB
prosta AD ⊥prostej AB
| | 1 | |
to: AD: y= − |
| (x−xA) +yA |
| | aAB | |
y=........
dokończ
11 gru 20:33
Stachu: matko a nie ma jakiegoś prostszego sposobu czegoś co w szkole uczą bo czegoś takiego nam nie
dawali
11 gru 20:36
5-latek: To w takim razie idzie sie zalamac jak w szkole tego nie uczyli
Podpowiem po cichu ze to jest najprosciej tak policzyc
11 gru 20:40
Stachu: a no dobra ale na serio nie mam nic takiego w zeszycie
dzięki wielkie
11 gru 20:42
Eta:
No to po "szkolnemu"

AB: y=ax+b
dla A(−1, −7) −a+b= −7 /*(−1) a−b=7
dla B( 1, −10) a+b= −10 a+b= −10
+ −−−−−−−−−−−−
| | 2 | |
to prosta AD : y= + |
| (x−xA)+yA |
| | 3 | |
y=........
11 gru 20:50
Stachu: o i o to mi chodziło wielkie dzieki Eta
11 gru 21:00
Eta:
11 gru 21:01