Trójmiany prosze o pomoc
delta ujemna: Dła kazdego z trójmianów oblicz wartości podanego wyrażenia nie obliczając pierwiastków
trójmianu:
a) y−2x2 − 3x + 1 x12 + x22
b) y = −3x2 + 5x + 8 (x1 − 2)2 + (x2 − 2)2
c) y= x2 + 2x − 3 x14 + x24
d) y = 1/2 x2 + 3x − 1 1/x13 + 1/x23
11 gru 20:12
Kaja: najpierw policz czy Δ jest neujemna.
x21+x22=(x1+x2)2−2x1x2 i wzory Viete'a
11 gru 20:13
delta ujemna: a w pozostałych przypadkach jak rozpisane będzie
11 gru 20:14
Kaja: b) x21−4x1+4+x22−4x2+4=(x1=x2)2−2x1x2−4(x1+x2)+8
11 gru 20:15
Kaja: tam, w nawiasie ma być + a nie =
11 gru 20:15
Kaja: c) x41+x22=(x21+x22)2−2(x1x2)2=
[(x1+x2)2−2x1x2]2−2(x1+x2)2
11 gru 20:17
Kaja: w d) też pokombinuj − najpierw sprowadź do wspólnego mianownika, a potem rozłóż liczbik ze
wzoru skróconego mnożenia
11 gru 20:18