do x
Taka: Oblicz:
8x+18x−2*27x=0
11 gru 19:57
AS: Korzystam z twierdzenia a0 = 1 dla a ≠ 0
Jedynym rozwiązaniem jakie widzę to x = 0
Sprawdzam
80 + 180 − 2*270 = 1 + 1 − 2*1 = 0 , równość spełniona.
12 gru 11:05
Bogdan:
Proponuję w ten sposób:
2
3x + 2
x*3
2x − 2*3
3x = 0 /:3
3x
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )3x + ( |
| )x − 2 = 0, podstawiam: ( |
| )x = t |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
t
3 + t − 2 = 0 ⇒ (t − 1)(t
2 + t + 2) = 0 ⇒ t = 1
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )x = 1 ⇒ ( |
| )x = ( |
| )0 ⇒ x = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 gru 11:21