Równania
Julia: Rozwiąż równania:
√1 − 3x + 3 + x = 0
√x − 1 − √x + 2 = 3
√3x + 4 + √x − 4 = 2√x
2x2 − 5√x2 − 1 = 0
Proszę o pomoc... nie mam pojęcia jak się za to zabrać
11 gru 19:43
Hajtowy: To co jest pod pierwiastkiem to jakie ma być?
11 gru 19:50
Julia: no większe lub równe 0
11 gru 20:05
bezendu: To wyznacz dziedzinę i zrób zmienną pomocniczą
11 gru 20:08
ICSP: Dziedzina − to w każdym przykładzie :
1o Podstawienie t = √1 − 3x , t ≥ 0 Oczywiście najpierw przemnóż równanie przez −3
2o Obie strony dodatnie − możesz podnieść do kwadratu
3o Obie strony dodatnie − można podnieść do kwadratu
4o Podstawienie t = √x2 − 1 , t ≥ 0
11 gru 20:08
Kaja: 2x
2−5
√x2−1=0
2(x
2−1)+2−5
√x2−1=0
podstawienie t=
√x2−1
2t
2+2−5t=0
2t
2−5t+2=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
dalej sama rozwiąż
11 gru 20:09
Kaja: oczywiście wyznacz wcześniej dziedzinę. inne przykłady podobnie
11 gru 20:09