.
Piotr 10: FIZYKA
W zaciemnionym pokoju Janek zapalił lampkę nocną umieszczoną na ścianie. Za pomocą lupy uzyskał
na przeciwległej ścianie obraz żarówki lampki. Odległość między ścianami wynosi 2,5m. Oblicz,
w jakiej odległości od lampki znajduje się soczewka. Ile jest takich położeń? f=0,5m
Szukany jest nasz iks
Ale nie potrafię sobie dalej wyobrazić czemu L=x+y , gdzie L=2,5m
Proszę o pomoc
MQ:

x+y=L, bo lampka wisi na ścianie, a obraz masz na przeciwległej ścianie.
x −− odległość lampki od soczewki
y −− odległość obrazu od soczewki