Zamiana
Paweł: Jak zamienić 20m3 gazu na kg, lub gramy
11 gru 19:27
dero2005:
trzeba znać rodzaj gazu i jego gęstość [g/m3]
11 gru 19:35
~Matematyk: lub 1kg=około 1 litr
11 gru 19:38
11 gru 19:46
Paweł: 80% CO i 20% H2
11 gru 19:56
Panko: jeżeli dotyczy to warunków n o rm a l n y c h to
1mol gazu zajmuje 22.4 dm3 objętości
1mol CO to 16 + 12 g ( ?)= 28 g
1m0l H2 to 2g ( ?)
20 m3= 16 m3 CO + 4m3 H2= ( 28/22.4 )*16 g + (2/22.4)* 4 g
Nie upieram się, że jest dobrze ( miałem to 35 lat wstecz)
11 gru 20:27