matematykaszkolna.pl
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej. Ojaz: 1. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, wiedząc, że zbiorem, wartości tej funkcji jest przedział (−, 4>, a dla argumentów 0 oraz 6 funkcja przyjmuje wartość −5. 2. Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji kwadratowej y = ax2 + bx + c, jeśli wyróżnik dla tej
 1 1 
funkcji jest równy 100, a wierzchołkiem paraboli jest punkt W(−1

, 12

).
 2 2 
Proszę nie tyle o same obliczenia ale też o krótkie wyjaśnienie co daje konkretna dana, dana w zadaniu. Jeśli chodzi o pierwsze to jak dobrze rozumiem f(0) = −5 co przekłada się na to że c=−5 a dla f(6) = −5 co chyba powinno dawać b ale nie wiem w jaki sposób. Bo po podstawieniu wychodzi coś takiego f(6) = a * 62 + b *6 − 5 i nie wiem co dalej. Natomiast zbiór wartości daje mi q=4 o ile się nie mylę, tylko nie wiem jak to wykorzystać. W drugim zadaniu Δ=100 a funkcja wygląda chyba tak f(x) = a(x+112)2 + 1212 ? Tylko znowu nie wiem jak to wykorzystać...
11 gru 19:23
Ojaz: Dobra, z pierwszym sobie poradziłem robiąc układ równań dla dwóch funkcji w postaci kanonicznej. Natomiast w drugim najpierw podstawiłem wartości do q z czego wychodzi a, potem do p z czego wychodzi b i potem delta z której wychodzi c emotka.
11 gru 20:19
Ojaz: Gdyby ktoś miał wątpliwości to w pierwszym trzeba zacząć od { −5 = a(0−p)2 + 4 { −5 = a(6−p)2 + 4 −9=ap2, podstawiamy => ap2 = a(36−12p+p2), kasują się a i p2, liczymy p, podstawiamy, liczymy a, mamy już a, p, q, podstawiamy do funkcji kanonicznej i wychodzi ogólna po wymnożeniu emotka.
11 gru 20:22
5-latek:
 −Δ 1 −100 
Do zadania nr 2 wiemy ze yw=q=

to 12

=

wyznacz z tego a
 4a 2 4a 
 1 1 
tteraz postac kanoniczna y=a(x−xw)2+q to a(x+1

)2+12

teraz to wymnoz i