Wyznacz wzór funkcji kwadratowej.
Ojaz: 1. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, wiedząc, że zbiorem, wartości tej
funkcji jest przedział (−
∞, 4>, a dla argumentów 0 oraz 6 funkcja przyjmuje wartość −5.
2. Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji kwadratowej y = ax
2 + bx + c, jeśli wyróżnik dla tej
| | 1 | | 1 | |
funkcji jest równy 100, a wierzchołkiem paraboli jest punkt W(−1 |
| , 12 |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Proszę nie tyle o same obliczenia ale też o krótkie wyjaśnienie co daje konkretna dana, dana w
zadaniu.
Jeśli chodzi o pierwsze to jak dobrze rozumiem f(0) = −5 co przekłada się na to że c=−5 a dla
f(6) = −5 co chyba powinno dawać b ale nie wiem w jaki sposób. Bo po podstawieniu wychodzi coś
takiego f(6) = a * 6
2 + b *6 − 5 i nie wiem co dalej. Natomiast zbiór wartości daje mi q=4 o
ile się nie mylę, tylko nie wiem jak to wykorzystać.
W drugim zadaniu Δ=100 a funkcja wygląda chyba tak f(x) = a(x+1
12)
2 + 12
12 ? Tylko
znowu nie wiem jak to wykorzystać...
Ojaz: Dobra, z pierwszym sobie poradziłem robiąc układ równań dla dwóch funkcji w postaci
kanonicznej.
Natomiast w drugim najpierw podstawiłem wartości do q z czego wychodzi a, potem do p z czego
wychodzi b i potem delta z której wychodzi c

.
Ojaz: Gdyby ktoś miał wątpliwości to w pierwszym trzeba zacząć od
{ −5 = a(0−p)
2 + 4
{ −5 = a(6−p)
2 + 4
−9=ap
2, podstawiamy => ap
2 = a(36−12p+p
2), kasują się a i p
2, liczymy p, podstawiamy,
liczymy a, mamy już a, p, q, podstawiamy do funkcji kanonicznej i wychodzi ogólna po
wymnożeniu

.