s
blan: Bardzo proszę o pomoc !obliczyć arccossin3 i arcsincos175*pi
11 gru 19:05
Hajtowy:
arccos(sin(3 radians)) = 1.42920367 rad
arcsin(cos(17 / 5 radians)) * π = −4.12299158 rad
11 gru 19:12
blan: alr jak by nie zamieniać na radiany to jakie odpowiedzi wychodza
11 gru 19:13
blan: ?bo wogóle tego nie rozumiem
11 gru 19:14
PW: | | π | | π | | π | |
sin3 = sin( |
| +(3− |
| )) = cos(3− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
Sztuczka z dodawaniem i odejmowaniem |
| po to, by zamienić sin3 na cos(...), bo działamy |
| | 2 | |
finkcją arccos, która daje arccos(cosu) = u, gdy u∊[0,π],
tak więc
| | π | | π | | 3,145926 | |
arccos(sin3) = arccos(cos(3− |
| ) = 3− |
| ≈ 3 − |
| (ale nie pytali o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
przybliżenie, a więc odpowiedź 3− |
| ). |
| | 2 | |
Liczba 3 jest argumentem funkcji sinus, nie myślmy tu o kątach czy radianach, po prostu
jest pewna funkcja i funkcja do niej odwrotna, wykresy znamy.
12 gru 00:04