Zadania z wykorzystaniem wyrażeń wymiernych
nina: Witam, mam kłopot z tym zadaniem, w pewnym momencie się zacięłam i nie wiem co dalej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zad. Dana jest funkcja f(x)= |
| − |
| − |
| dla x≠k, x≠4, m≠0 wykaż że przy |
| | m2 | | x−k | | x−4 | |
spełnionych warunkach ta funkcja ma zawsze co najmniej 1 miejsce zerowe
1.Na początek podaną funkcję sprowadziłam do wspólnego mianownika i otrzymałam
| | x2+(−4−k−m2)x +4k+4m+km2 | |
|
| |
| | m2(x−4)(x−k) | |
2.po czym licznik przyrównałam do zera x
2+(−4−k−m
2)x +4k+4m
2+km
2=0
3.następnie postawiłam warunek że Δ≥0, po obliczeniu delty wyszło mi takie coś
m
4−24m
2−6km
2−24k+16≥0
I teraz powstaje problem co z tym zrobić, jakby mógł by mi ktoś pomóc to byłabym bardzo
wdzięczna
11 gru 18:52
nina: Jest możliwość, aby ktoś mi w tym pomógł?
11 gru 19:13
Panko: W liczniku powinno być= 4k−kx−4x+x2+4m2+m2k −2xm2 =x2−x(2m2+k+4) +4m2+m2k +4k
11 gru 20:36
asdf:

miales pochodne? − jezeli tak:
funkcja kwadratowa, lim
x→∞ f(x) =
∞
wyznasz f'(x), nastepnie wykaz, ze istnieje takie ekstremum minimalne, ze funkcja w tym punkcje
przyjmuje wartosci mniejsze od zera, tzn:
f'(x
0) = 0 oraz f(x
0) ≤ 0
na wykresie, np.
f(x) = x
2 − 4:
f'(x
0) = 0 dla x
0 = 0 oraz f(x
0) = −4
11 gru 20:43
Panko: Jeśli wykonasz kilka obrazków w wolframalpha dla różnych k to zauważysz, że
g(x)= 1/(k−x) +1/(4−x) jest ściśle rosnąca ( hipoteza) w przedziale ( k, 4) lub
(4,k) zależy do k.
Ma tam w tym przedziale zawsze jeden pierwiastek. Więc dodanie składnika 1/m2 (
dodatniego) nic zmienia dla własności funkcji g(x) jeśli idzie o posiadanie
pierwiastka.
11 gru 20:50