pascal
ona: Czy jest ktoś kto potrafi napisać program w Pascalu?
11 gru 18:52
ona: błagam to pilne
11 gru 19:03
Hajtowy: A co Ci trzeba?
11 gru 19:08
ona: potrzebuje programu o torym się właśnie dowiedziałam ze musze wyslac profesorowi na mejla a nie
ogarniam tego zupełnie

zaraz wrzuce tresc
11 gru 19:10
ona: Napisz program w Pascalu złożony z kilku wymienionych niżej problemów.
Każdy z wymienionych problemów to osobna funkcja lub procedura wywoływana w programie głównym:
1. Czytaj n−liczb do tablicy określonej: T − podając je z klawiatury.
2. Drukuj liczby parzyste w jednym wierszu a nieparzyste w drugim wierszu.
3. Wydrukuj największą liczbę parzystą i najmniejszą liczbę nieparzystą.
4. Wydrukuj średnią wartość wyznaczoną z wszystkich liczb w tablicy T
5. Sprawdź, która z liczb z tablicy T jest liczbą palindromiczną (czytana z obu stron ma taką
sama wartość) i wydrukuj te liczby.
6. Wydrukuj wartość wielomianu Wn(x)=T0xn+T1xn−1+T2xn−2+..+Tn−1x+Tn dla zadanych w tablicy T
współczynników oraz dla zadanego x
11 gru 19:10
Radek: Musisz poczekać na asdf albo Trivial'a
11 gru 19:12
ona: hm? ;>
11 gru 19:13
ona: będę miała przechlapane jak tego nie wysle

błagam niech ktoś pomoże
11 gru 19:14
Hajtowy: 1. Czytaj n−liczb do tablicy określonej: T − podając je z klawiatury.
Co tu podać?
11 gru 19:17
Hajtowy: Mam wypisać sobie liczby Całkowite dodatnie czy co
11 gru 19:18
ona: nie wiem, ja nie rozumiem tego. wiec licze ze ktoś pomoze
11 gru 19:18
ona: chyba całkowite
11 gru 19:20
Hajtowy: Nie wiesz co masz zrobić − nie rozumiesz treści nawet ani mojego pytania i chcesz aby Ci pomóc?

Mam wymyślać liczby czy masz jakoś je określone? Jak nie wiesz − to napisz do nauczyciela na
Facebooku i zapytaj...
11 gru 19:21
ona: zwykle okreslalismy jako integer. i nie mogę napisac do nauczyciela nie mam jak!
11 gru 19:22
asdf: napisze Ci w C, sobie zmienic na pascala, za 10 minut dam linka
11 gru 19:24
ona: fajnie, ale raczej nie będę potrafila zmienić tego z c na Pascala
11 gru 19:25
asdf: ...to ogarne Ci pascala, ale jakies podstawy musisz znac − ja nie znam pascala, na uczelni
mialem juz ponad 5 jezykow, a pascala nie

...
11 gru 19:32
ona: jakies podstawy, niby cos tam wiem ale Pascala mam od miesiąca dopiero i z wykladow mało wiemy
a na ćwiczeniach dużo wymaga, wiec ciężko mi bardzo
11 gru 19:34
ona: i jak?
11 gru 19:53
asdf: http://pastebin.com/Y6252AVd
Nie chcialo mi sie juz pozniej pisac w pascalu − nie znam skladni, pewnie podobna, ale nie mam
czasu na przegladanie i szukanie jak to sie pisze w pascalu. Pelne rozwiazanie jest napisane w
C. Jezeli chodzi o palindromizm − moge to napisac, ale od razu mowie, ze trudno Ci bedzie to
zrozumiem jak jest napisane w C. Na internecie poszukaj rozwiazania, na pewno bedzie
11 gru 20:00
ona: czym jest: if(tablica[i]%2=0) then dokładniej ten % bo nie kminie
11 gru 20:06
ona: o matko... nie ogarne tego

dzięki za pomoc ale raczej tego nie wysle bo nie przetlumacze z C i to jakos dziwnie jest bez
zadnych procedur

nie rozumiem
11 gru 20:08
asdf: %2 − liczba modulo, np.
3%2 = 1, poniewaz: 2*1 + 1 = 3
5%2 = 1, poniewaz 2*2 + 1 = 5
10%2 = 0, poniewaz 5*2 + 0 = 10
1001%2 =0, poniewaz 500*2 + 1= 1001
itd
a znasz chociaz troche pascala? napisze Ci algorytm ty sobie go napiszesz po prostu...
11 gru 20:13
asdf: 1001%2 = 1, poniwaz...itd
11 gru 20:14
ona:
trochę znam ale nie na tyle żeby napisac ten program, probowalam i nie daje rady.
i zamiast % to my chyba mod pisaliśmy
11 gru 20:14
asdf: no to mod...inny jezyk − inna skladnia, napisac Ci ten algorytm? trudny nie jest..
11 gru 20:15
ona: ej a np. przy tym srednia nie powinno być procedure ? bo nie kminie
11 gru 20:16
ona: to napisz może zrozumiem ale watpie
11 gru 20:16
asdf: powtarzam Ci po raz kolejny − nie znam skladni pascala...
11 gru 20:17
ona: rozumiem, ale wlasnie przez to nie wiem jak to powinno być
11 gru 20:17
11 gru 20:29
ona: dzięki bardzo za pomoc. postaram się ale watpie ze to sobie przetlumacze
11 gru 20:31
asdf: to popros kogos, albo czekaj na Triviala
11 gru 20:33
asdf: ja niestety musze wracac do basha (tez taki "niby jezyk", ale nie do konca) − powodzenia,
czesc.
11 gru 20:35
ona: Dzieki. Czesc
11 gru 20:36