współliniowość
pooomocy: Uzasadnij, że jeśli punkt S jest środkiem odcinka AB, punkt C należy do prostej AB i nie należy
do odcinka AB, to 2|SC|=|AC|+|CB|
11 gru 18:35
pooomocy: prosze o pomoc
11 gru 18:38
Bizon:

... nie ma tu nic do udowodniania ...
11 gru 18:45
pooomocy: aha. dzięki
11 gru 18:48
Panko: 1) Korzystamy z charakteryzacji odcinka o końcach np w punktach A , B
Wtedy punkt X∊ odcinka AB ⇔ IABI = IAXI + I XBI
............................................................................
........................
2) stosujemy kolejno do
Odcinka AC i punktu B: I ACI = IABI + IBCI
odcinka SC i punktu B : ISCI = ISBI + IBCI
odcinka AB i punktu S : IABI = IIASI + ISBI oraz IASI=ISBI czyli 2ISBI= IABI
3) 2ISCI = 2( ISBI + IBCI ) =2ISBI + 2IBCI= IABI + 2IBCI =( IACI−IBCI ) +2IBCI = IACI +
IBCI
11 gru 18:58