Wykres funkcji wymiernej.
hrhehehe: Cześć. Mam kilka pytań.
1. Jaka jest różnica postępowania przy rysowaniu wykresów funkcji:
Czy w 1 przykładzie najpierw wykres {1}{x} przesuwamy o wektor, apotem odbijamy względem OY? A
| | 1 | |
w 2 przykładzie przesuwamy |
| o wektor 3,2? Może ktoś wytłumaczyć różnice? |
| | |x| | |
| | 2 | |
2. Jak zabrać się za rysowanie f(x) = | |
| − 1| −2 ? |
| | x | |
Z góry dzięki.
11 gru 18:23
Kaja: | | 2 | |
2. narysuj wykres y= |
| , potem przesuń o 1 w dół ,potem odbij symetrycznie to co masz pod |
| | x | |
| | 2 | |
osią ox (powstanie wykres y=| |
| −1|) potem przesun o wektor o 2 w dół |
| | x | |
11 gru 18:27
hrhehehe: Jesteś pewna? Patrzę teraz do prawidłowych odpowiedzi i mam wrażenie, że lewa część (na lewo od
OY) jest narysowana "wyżej" niż prawa, a w dodatku fragment wykresu po prawej leżący pod y=−2
został odbity względem właśnie tej prostej.
11 gru 18:40
Kaja: i tak właśnie powinien wyglądać ten wykres
11 gru 18:42
Kaja: spróbuj narysować wg. tego co napisałam, jak przesuniesz o 1 w dół to asymptota pozioma będzie
w −1, a jak odbijesz ten wykres (asymptotę też odbijasz), to asymptota będzie w 1 ,a część
wykresu po lewej stronie nad tą asymptotą
11 gru 18:44
hrhehehe: O matko, ale ja mam orzeszka zamiast mózgu

. Dzieki bardzo!
11 gru 19:23