Znajdź miary kątów, co to za trójkąt?
HurtMeInYpourFire: Jeden z kątów trójkąta jest o 20 stopni większy od drugiego, ale o 20 stopni mniejszy od
trzeciego. Wyznacz miary kątów trójkąta. Co to za trójkąt?
11 gru 18:11
HurtMeInYourFire:
11 gru 18:19
Kaja: x −miara jednego z kątów
x−20o −miara drugiego
x+20o− miara trzeciego
x+(x−20o)+(x+20o)=180o
3x=180o
x=60o
czyli miary kątów tego trójkąta to :60o, 40o, 80o
jest to trójkąt ostrokątny
11 gru 18:23
Janek191:
α − 20o , α , α + 20o − miary kątów trójkąta
czyli
( α − 20o) + α + ( α + 20o) = 180o
3 α = 180o
α = 60o
Miary katów: 40o, 60o, 80o
To trójkąt ostrokątny.
11 gru 18:24
Janek191:
α − 20o , α , α + 20o − miary kątów trójkąta
czyli
( α − 20o) + α + ( α + 20o) = 180o
3 α = 180o
α = 60o
Miary katów: 40o, 60o, 80o
To trójkąt ostrokątny.
11 gru 18:24