Oblicz
Niebanalny Banan: cos(x+π4)=√22 i x∊(π;32π)
11 gru 17:55
Niebanalny Banan: proszę o wskazówkę
11 gru 17:55
Niebanalny Banan:
11 gru 18:04
Janek191:
Cosinus w podanym przedziale jest ujemny, więc
czyli
| | π | | 3 | | π | | 5 | |
x + |
| = |
| π + 2π*k lub x + |
| = |
| π + 2π*k |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
i z tego wyliczyć x
11 gru 18:09
Janek191:
Się zagalopowałem

W podanym przedziale jest
x = π
====
11 gru 18:12
Janek191:
I rozwiązanie było rozwiązaniem w całym R = ( − ∞ ; ∞ ) , k − dowolna liczba całkowita
11 gru 18:13
Niebanalny Banan: dlacsego 5/4 pi nie czaje tego
11 gru 18:15
Janek191:
| | π | | 4 | | π | | 5 | |
a 225o = 180o + 45o = π + |
| = |
| π + |
| = |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
11 gru 18:18
Niebanalny Banan: przepraszam za zamieszanie mialo byc= √55
11 gru 18:20
Janek191:
Brak rozwiązań , bo cosinus w podanym przedziale jest ujemny !
11 gru 18:29
Janek191:
| | π | |
Źle napisałem, bo mamy x + |
| , ale trudno podać konkretny x , dla którego |
| | 4 | |
jest
11 gru 18:33
Niebanalny Banan: czyli jak to trzeba zrobić?
11 gru 19:00
Niebanalny Banan:
11 gru 19:11
Niebanalny Banan:
11 gru 19:21
Niebanalny Banan:
11 gru 21:56
Niebanalny Banan: jak to policzyć?
12 gru 18:22
Monika: Pomoże mi ktoś z tym zadaniem :
Mam wyznaczyć zbiór wartości
g(x) = sinx + cosx − 1
12 gru 18:24
Niebanalny Banan: ja bym to zrobił tak: ale nie jestem pewien:
sinx+cosx=1
sin2x+cos2x+2sinxcosx=1
2sinxcosx=0 ===> sin(2x)==> i rysujesz sinusoidę dwukrotnie ściśniętą i odczytujesz zbiór
wartości czyli f(D)∊<−1;1>
12 gru 18:35
Niebanalny Banan: ale to jest moje skromne zdanie
12 gru 18:36
Niebanalny Banan: wartości czyli g(D)∊<−1;1>
12 gru 18:36
12 gru 18:37