matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie trygonometryczne
marek:
jest to ktoś w stanie rozwiązać i wytłumaczyć?
tg2x=tgx, prosze o wytlumaczenie
11 gru 17:53
bezendu:
tg2x−tgx=0
2tgx
tg2x=
jest na to wzór
1−tg
2
x
2tgx
−tgx=0
1−tg
2
x
Dalej sobie już chyba poradzisz ?
11 gru 17:56
marek:
dzieki
niestety nie przerabiałem jeszcze tego wzoru, ale znalazłem inny sposob [może komuś sie przyda Twoja propozycja
]
11 gru 18:05