Zadanie wykaż że...
SMaug: Mam pytanie do zadania 467 z Kiełbasy. Należy w nim wykazać że c=b (b i c należą do
rzeczywistych dodatnich). Udało mi się dojść do zapisu 2bc=b2 + c2 czyli 0=(b−c)2 .
Czy taki zapis udowadnia równość liczb b i c ?
11 gru 17:49
bezendu:
Napisz treść, bo nie mam akurat przy sobie zbioru
11 gru 17:51
SMaug: Wykaż, że jesli b i c naleza do R+ i log(2)b+log(2)c+1=log(2)(b2+c2), to b=c
11 gru 18:16
Kaja: log2(b*c)+log22=log2(b2+c2)
log2(2bc)=log2(b2+c2)
2bc=b2+c2
b2−2bc+c2=0
(b−c)2=0
b−c=0
b=c
11 gru 18:18
SMaug: Dzięki za pomoc
11 gru 18:28