matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
seba:
W grupie 12 dziewcząt i 10 chłopców rozlosowano 3 bilety na koncert. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia że 2 bilety wylosowały dziewczynki?
11 gru 17:39
bezendu:
24
3
Ω=
21!*22*23*24
Ω=
21!*3!
Ω=2024
12
2
10
1
A=
*
10!*11*12
A=
*10
10!*2
A=66*10=660
660
15
P(A)=
=
2024
46
11 gru 17:43