technikum
ania ;*: 1) oblicz pole trojkata rownobocznego w ktorym
a)h=10cm
b)promien kola wpisanego w trojkat 2 cm
c)promien kola opisanego wynosi 14cm
2)w trojkacie ABC AC=CB i miara kata ACB wynosi 120 stopni. oblicz pole i obwod tego trojkata.
3)bok prostokata ma dl 8 cm a jego przekatna jest o 2 cm dluzsza od drugiego boku. oblicz pole
i dl jego przekatnej.
4)oblicz pole trojkata rownoramiennego ktorego obwod wynosi 56cm a dl podstawy stanowi 80% dl
ramienia
11 gru 16:56
dero2005:
1.
a)
b)
P = 3r
2√3 =
c)
11 gru 17:26
dero2005:

P = a*b =
O = a+2b =
11 gru 17:30
bezendu:
x=2h
(2h)
2−h
2=y
2
4h
2−h
2=y
2
y
2=3h
2
y=
√3h
Obw=2h+2h+2
√3h
Obw=4h+2
√3h
Obw=2h(2+
√3)
11 gru 17:31
dero2005:

a = 8
d = b+2
d
2 = a
2 + b
2
(b+2)
2 = a
2 + b
2
b
2 + 4b + 4 − b
2 = 64
4b = 60
b = 15
P = a*b =
d = b + 2 =
11 gru 17:34
dero2005:

O = a+2b = 56
a = 0,8b
0,8b + 2b = 56
a= 0,8b = 16
h =
√b2 − (a2)2 =
√336 = 4
√21
11 gru 17:40