matematykaszkolna.pl
Nieciągłość funkcji Matias: rysunekWitam Na wstępie podziękuje za pomoc w rozwiązaniu i dodam ,że wstyd mi ,ale za Chiny ludowe nie wychodzi mi prawidłowy wynik tego zadania więc będąc na 1 roku studiów chyba zgłupiałememotka Mam określić przedział nieciągłości funkcji : wiem ,że w związku z tym trzeba wynaczyć gdzie ta funkcja ma dziedzinę: Warunki są dwa: 1) liczba pod pierwiastkiem parzystym nie może być ujemna 2) mianownik musi być różny od zera Za nic w świecie nie wychodzi mi prawidłowy wynik nieciągłości tj. funkcja jest nieciągła w przedziale : (−,−3) suma <0,1> Czy mógłby ktoś rozwiązać to krok po kroku? Z góry dzięki.
11 gru 16:21
zombi: Wyznacz dziedzinę tej funkcji, wtedy będziesz wiedział kiedy jest ciągła. D:
 x+3 
x2−x≠0 i

≥ 0
 x2−x 
11 gru 16:25
Matias: Ale ja wiem ,że mam ją wyznaczyć tylko gdy ją wyznaczam to ona nie zgadza mi się z rozwiązaniem. Ma wyjść ,że funkcja nie jest ciągła w przedziale: (−,−3) suma <0,1> a mi wychodzi coś innego.
11 gru 16:28
Matias: rysuneknp. to drugie wyrażenie z tego przekształcenia wychodzi zły wynik czy ktoś mógłby mi pomóc?
11 gru 17:52