Prawdopodobieństwo całkowite
Kasia: Prawdopodobieństwo całkowite
zamieszczam link do zadania:
http://www.zadania.info/d616/7426904
nie rozumiem zależności
n+3 − ? skoro P(A) =
13
2n +7 − wzór ciągu liczb w zbiorze Z
1 ?
By móc wyprowadzić wzór na zależność
P(M|A)
powinniśmy znaleźć P(M∩A) − w jaki sposób?
Jeśli mogę prosić o wskazówki, dzięki z góry
11 gru 16:20
MQ: P(M|A) oznacz ni mniej, ni więcej, tylko prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej ze
zbioru Z
1, czyli wylosowanie liczby parzystej, kiedy zaszło zdarzenie A.
Liczb w tym zbiorze jest 2n+7, z czego n+3 jest parzystych,
| | n+3 | |
czyli prawdopodobieństwo to |
| |
| | 2n+7 | |
11 gru 17:11
Kasia: dlaczego n + 3 parzystych?
11 gru 17:22
MQ: [(2n+7)/2]=[n+3,5]=n+3
11 gru 17:23
Kasia: możemy zaokrąglić w dół to zmienia wynik
11 gru 17:41
MQ: 
11 gru 17:42
Kasia: ok, już mam. Dzięki za pomoc.
11 gru 17:48