matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
mpz:
2
3π
3
3π
wiadomo, że sinα= −
, α∊(π,
) i cosβ=
, β∊(
, 2π). Oblicz tg(α+β)
9
2
4
2
11 gru 15:42
M:
16 lis 06:07
#k:
2
77
√
77
cosα=−
√
1−(−
)
2
=−
√
=−
9
81
9
2
√
77
tgα=
77
3
7
√
7
sinβ=−
√
1−(
)
2
=−
√
=−
4
16
4
−
√
7
tgβ=
3
tgα+tgβ
tg(α+β)=
podstawić i policzyć
1−tgα*tgβ
16 lis 22:19