Podaj dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość
monyczka: Podaj dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość
a) x6−7x4/x3
b) x2−4/x2−2x
c)x2+2x/x2+5x+6
d)x2+3/x3−2x2+3x−6
11 gru 15:41
Janek191:
| | x6 − 7 x4 | |
a) |
| = x3 − 7 x ; x ≠ 0 |
| | x3 | |
11 gru 15:55
11 gru 16:00
monyczka: nie rozumiem jak wyznaczać tą dziedzinę
11 gru 17:36
Janek191:
Mianownik musi być różny od 0 !
11 gru 17:54
Janek191:
| | x2 + 3 | |
d) |
| |
| | x3 − 2 x2 + 3 x − 6 | |
Musi być x
3 − 2 x
2 + 3 x − 6 ≠ 0
x
2*( x − 2) + 3*( x − 2) ≠ 0
( x
2 + 3)*( x − 2) ≠ 0 ; x
2 + 3 > 0
więc x − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2
Dw = R \ { 2 }
−−−−−−−−−−−−
Mamy
| | x2 + 3 | | 1 | |
w = |
| = |
| |
| | ( x2 + 3)*( x − 2) | | x − 2 | |
11 gru 17:59
monyczka: dzieki
11 gru 18:59