dyskusja l. rozw.
koma: Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania z niewiadomą x w zależności od wartości
argumentu a:
a) ax−3x=a2−9
11 gru 15:24
koma: pomoże ktoś to zrozumieć?
11 gru 15:36
Bizon:
a ile rozwiązań może mieć równanie liniowe ?
11 gru 15:41
koma: jedno, zero lub nieskończenie wiele
11 gru 15:42
J: Na początek oblicz ( wyznacz ) x z tego równania.
11 gru 15:42
Bizon:
... to sprawdź kiedy ma jedno, kiedy nieskończenie wiele a kiedy wcale −
11 gru 15:45
koma: x(a−3)=(a−3)(a+3) /:(a−3)
x=a+3
11 gru 15:46
koma: i co mam z tym dalej uczynić?
11 gru 15:57
pigor: ..., a więc równanie
ax−3x= a2−9 ⇔ (a−3)x= (a−3)(a+3) ⇒
1) równanie to ma
1 rozwiązanie x=a+3 ⇔ a−3≠0 ⇔
a≠3 ,
mówimy że wtedy jest oznaczone ;
2) ma
nieskończenie wiele rozwiązań ⇔ a−3=0 ⇔
a=3 równanie
jest wtedy nieoznaczone ( tożsamościowe) ;
3) 0 rozwiązań nie ma, mówimy nie jest sprzeczne . ...
11 gru 17:01
pigor: ..., a dlatego nie jest sprzeczne (ma 0 rozwiązań),
bo nie istnieje liczba taka, że
a−3=0 i a2−9≠0 . ...
11 gru 17:06