matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Jolka76:
3−x
5x
−
=0
4x
2
+4x+1
2x+1
11 gru 15:14
Bizon:
1
2x+1≠0 ⇒ x≠−
2
3−x−5x(2x+1)
=0
(2x+1)
2
itd −
11 gru 15:18
Jolka76:
A MÓGŁ BYŚ PO KOLEI ROZWIĄZAĆ ?
11 gru 15:22
Hajtowy:
4x
2
+4x+1 = (2x+1)
2
1
Tak więc dziedzina to: 2x+1≠0 ⇔ x ≠ −
2
A teraz wspólny mianownik i do boju
11 gru 15:28