Prawdopodobieństwo
Hajtowy: Prawdopodobieństwo
Na parterze 8 piętrowego biurowca do windy wsiadły 3 osoby. Na ile sposobów osoby te mogą
wysiąść:
a) każda na innym piętrze
b) wszystkie na tym samym piętrze
a) 8 * 7 * 6 = 336
b) nie wiem... Dałem tu 8(8
7−7)

W urnie I jest 5 kul zielonych i 7 białych w drugiej 4 zielone i 3 białe. Z każdej urny
wyciągamy po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie kule będą białe?
11 gru 15:12
Hajtowy: Udzieli ktoś "internetowych matematycznych korepetycji" w tym temacie?
11 gru 15:20
Trivial:
Drugie zadanko. Zdarzenia są niezależne, zatem prawdopodobieństwo jest:
| 7 | | 3 | | 7 | | 3 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| . |
| 5+7 | | 3+4 | | 12 | | 7 | | 4 | |
11 gru 15:21
PW: Zadanie 1 b)
8 pięter, na każdym z nich te trzy osoby mogą wysiadać na 3! sposobów (uwzględniamy kolejność
wysiadania). Wszystkich sposobów jest więc
8•3!
11 gru 15:22
11 gru 15:22
Hajtowy:
A nie mogę tam zastosować znaku dodawania zamiast mnożenia?
Bo tak to rozumiem, tylko zastanawia mnie ten znak

Dziękuję

A co zrobić z wysiadającymi osobami na tym samym piętrze?
11 gru 15:24
Trivial:
Dlaczego dodawanie? Zajść mają oba zdarzenie − iloczyn zbiorów, prawdopodobieństwa się mnoży
(przy zdarzeniach niezależnych). Podobnie jeśli byłoby lub, prawdopodobieństwa sumuje się
(znów, zdarzenia niezależne).
11 gru 15:27
Hajtowy: Dzięki wielkie!

11 gru 15:28