macierze
zadanie: | | | | | |
Oblicz iloczyny HxHy, HxKy i KxHy, gdzie Hx= | , Kx= | |
| | | |
11 gru 15:08
zadanie: prosze o pomoc
11 gru 15:42
zadanie: ?
11 gru 17:05
Krzysiek: jaki jest problem pomnożenia dwóch macierzy?
11 gru 17:10
zadanie: no tak ale tam jest Hy a tego nie ma danego
11 gru 17:36
MQ: | | | |
Zapewne Hy= | i analogicznie Ky |
| | |
11 gru 17:47
11 gru 18:33
Krzysiek: ok
11 gru 18:39
zadanie: dziekuje
11 gru 18:42
zadanie: bezposrednio z definicji dzialan sprawdz ze jesli M,N sa macierzami, X jest wektorem to:
(MN)X=M(NX)
jakies podpowiedzi?
11 gru 19:15
zadanie: ?
11 gru 19:28
Krzysiek: wybierz wymiary dla macierzy M,N i X(tak by można było je mnożyć)
np. Mm,n , Nn,x , Xx,1 (o elementach odpowiednio: a,b,c)
wiersz pierwszy macierzy M*N będzie się składał z elementów:
∑i=1n(a1i*b1i) , ∑i=1n(a1i*b2i) , ..., ∑i=1n(a1i*bxi)
a pierwszy element macierzy (MN)X to będzie:
∑i=1n(a1i*b1i)*c1+∑i=1n(a1i*b2i)c2+...+∑i=1n(a1i*bxi)cx
teraz liczysz podobnie dla prawej strony i sprawdzasz czy jest równość.
11 gru 19:44
zadanie: dziekuje
11 gru 19:59