Naszkicuj wykres funkcji i rozwiąż podpunkty
Aneta: Naszkicuj wykres funkcji:
f(x)=
| ⎧ | −x2 − 2x + 3, xε (−∞,1) | |
| ⎩ | x − 1, xε <2, +∞) |
|
a) wyznacz dla jakich argumentów funkcja jest rosnąca,
b) podaj miejsca zerowe,
c) odczytaj zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
11 gru 14:01
PW: Rysujesz parabolę y=−x2−2x+3, a potem gumką wycierasz wszystko co jest po prawej stronie
liczby 1 − masz już wykres f(x) dla x∊(−∞,1) (dla x=1 wartości nie określono, chyba wykres ma
tam "puste kółko").
Rysujesz prostą y=x−1, a potem gumką wycierasz wszystko co jest po lewej stronie liczby 2 −
masz wykres f(x) dla x∊<2,∞).
Funkcja f nie ma określonych wartości dla x∊<1,2), a więc nad tym przedziałem wykresu nie
będzie.
Na pytania postawione w podpunktach odpowiadamy patrząc na wykres − znamy własności funkcji
kwadratowej i liniowej, więc nie będzie kłopotu.
11 gru 15:36