Równanie trygonometryczne
Tom: Rozwiąż równanie 2tgxcosx + 1 = 2cosx + tgx w przedziale <0, 2π>
Założenie:
x≠ π2 i x ≠ 3π2
W odpowiedziach mam podpowiedź, żeby przekształcić to równanie do postaci:
(2cosx − 1)(tgx − 1) = 0 ale nie wiem skąd to się wzięło..
Z dalszą częścią zadania już sobie poradzę, ale wytłumaczy mi ktoś to przekształcenie do tej
postaci co napisałem?
11 gru 13:33
J: Prawa strona równania na lewą stronę:
2tgxcosx + 1 − 2cosx − tgx = 0
2tgxcosx − 2 cosx − tgx +1 = 0
2cosx(tgx−1) − ( tgx−1 ) = 0
(tgx − 1)(2cosx − 1) = 0
11 gru 14:03