Czy każdą liczbę mogę zamienić na logarytm?
ostry: Czy wzorem log[k](k)x=x mogę zamienić wszystkie liczby dodatnie i ujemne na logarytm?;
np. log[1/2](1/2)(−1)=(−1);
A także czy tyczy się to też wzoru: klog[a](x)=log[a](x)k
11 gru 13:11
ostry: powinno być tak w przykładzie:
[1/2](1/2)(−1)=(−1);
11 gru 13:16
PW:
logkk=1 dla k>0 i k≠1.
Mnożąc tę równośc przez x∊R (operacja dopuszczalna dla każdej x) otrzymamy
xlogkk = x,
a po skorzystaniu z twierdzenia o logarytmie potęgi
logkkx = x,
jest więc tak jak napisałeś.
11 gru 15:48