Geometria w R^3.
Fruuu: Płaszczyznę π: x+2y−z−3=0 zapisać w postaci parametrycznej.
Wiem, że potrzebuję punkt leżący na tej płaszczyźnie i dwa wektory. Jeden wektor to [1,2,−1],
ale co dalej? Proszę o wskazówkę.
11 gru 13:07
AS:
Obieram 3 punkty należące do danej płaszczyzny
np. A(1,1,0) , B(2,2,3) , C(3,1,2)
Wektory: AB = [1,1,3] , AC = [2,0,2]
Równanie płaszczyzny w postaci parametrycznej
x = 1 + t + 2*s , y = 1 + t , z = 1 + 3*t + 2*s
11 gru 13:32
Fruuu: Czyli punkty dobieramy dowolnie, byle tylko spełniały równanie płaszczyzny?
11 gru 13:34
Panko: Weź trzy dowolne ( niewspółliniowe ) punkty leżące na tej płaszczyżnie x+2y−z=3
np : A= (0,0,−3) , B=(1,1,0) C=( −1,1, −2).
Jak się to robi ? weź dowolny x , y i dolicz z
............................................................................
......................
Jak sprawdzić ,że nie są wpółliniowe AB=[1,1,3] AC=[−1,1,1]
Jeżeli są współliniowe to ∃ t≠0 : AB=t *AC ( sprawdź)
............................................................................
............................
Niech D=(x,y,z ) leży na tej płaszczyźnie
AD = αAB + βAC wektorowo (każdy wektorek na płaszczyźnie rozpisuje się jako kombinacja
liniowa danych wektrów )
[x−0, y−0,z−(−3)]=[α,α,3α] +[ −β,β,β] = [ α−β,α+β,3α+β]
stąd x= α−β i y=α+β i z=−3+3α+β gdzie α,β∊R − równania parametryczne płaszczyzny π
11 gru 13:48
Fruuu: A dlaczego w rozwiązaniu AS za x0, y0 i z0 podstawiona jest liczba 1?
11 gru 14:01
Panko: Pytanie do AS
chyba pomyłka bo (1,1,1)∉π
11 gru 14:23
Fruuu: Tak właśnie mi się wydaje, chyba miało być (1,1,0). Panko dzięki za pomoc!
11 gru 14:36
AS: Oczywiście paskud chochlik nie śpi,winno być z = 3*t + 2*s , t,s ∊ R.
Pardon.
11 gru 14:47