planimetria
Radek:

Aga1 spójrz jak masz czas

Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 8, a wysokość poprowadzona z wierzchołka trójkąta
ma 9. Jakie długości mają środkowe tego trójkąta
CB=9
2−4
2
CB=
√65
| | √65 | | √65 | |
Teraz wiem, że CP= |
| i PB = |
| |
| | 2 | | 2 | |
ale jak wyliczyć tą środkową ?
11 gru 12:14
Aga1.: Jedna ze środkowych to wysokość.
Znasz twierdzenie cosinusów?
Druga to IAPI
IAPI2=82+IPBI2−2*8*cosB
11 gru 12:22
Bizon:
zauważ, że wysokość trójkąta równoramiennego jest również jego środkową.
Dalej twierdzenie o środkowych (2:1)
11 gru 12:23
Radek: Znam, ale która środkowa jest wysokością?
11 gru 12:24
Aga1.:

Wysokość h=9 jest środkową oraz IAPI.
AP=7,5
można obliczyć też z twierdzenia Pitagorasa , wykorzystując wspomniane własności środkowych.
11 gru 12:31
Radek: A czemu AD nie może być wysokością ? Patrząc na mój rysunek
11 gru 15:23
Bizon:
chyba pytasz o AP .... bo nie widzę D
11 gru 15:25
Radek:
Punkt D leży na połowie Boku AB teraz już widzisz
11 gru 15:28
Bizon:
... to ta wysokość jest jednocześnie środkową
Pozostałe wysokości nie są jednocześnie środkowymi
11 gru 15:30
Radek: Ok dzięki Bizon
11 gru 15:33
Bizon: −
11 gru 15:34