Dziedzina funkcji
Olka: Dziedzina funkcji
x2+3x−4
Miejsca zerowe to x=−4 i x=1
Dziedzine bym zapisał Df=(−∞,−4) u (1,∞)
Niestety to się nie zgadza proszę o wyjaśnienie
11 gru 12:14
Bizon:
Treść pisz precyzyjnie.
Tu nie ma żadnej funkcji −
11 gru 12:25
Olka: wogóle teraz źle zapisałam ..strasznie skróciłam przepraszam f(x)= x−1/x2+3x−4 ( jak
zapisać ułamek na stronie ? nie umiem :C )
11 gru 12:26
J: A do czego są Ci potrzebne w tym przypadku miejsca zerowe ?
11 gru 12:28
Bizon:
... a jaką masz odpowiedź?
11 gru 12:29
J: No, teraz to będa Ci potrzene.
11 gru 12:30
Bizon:
pewnie D=R\{−4, 1}
11 gru 12:32
Aga1.: A może zapisano tak
D=R−{−4,1}
11 gru 12:33
Olka: x∊(−∞,−4) u (−4,1) u (1,∞)
11 gru 13:22
Bizon:
... to już zmaślone masło maślane
11 gru 13:24
Olka: taka odpowiedz w książce

ja zawsze pisałam moim sposobem i było dobrze, w tym wypadku wyszło
mi to Df=(−
∞,−4) u (1,
∞) , wykres narysowałam i wydawało by się że ok jest...
11 gru 13:27
Bizon:
... a toto wszystko nie było pod pierwiastkiem?
11 gru 13:29
Olka: nie, było normalnie..nie ma żadnego pierwiastka...
11 gru 13:30
Bizon:
D=R\{−4, 1}
11 gru 13:31
Olka: dobra jeszcze pytanie by kolejnego nie zakładać jak wygląda dziedzina funkcji z pierwiastkiem ?
√4−x to jest poprostu D=R\{4} ?
11 gru 13:32
Bizon:
... NIEEEEEEE
11 gru 13:34
Bizon:
4−x≥0 ⇒ x≤4
11 gru 13:35
J: Otrzymując gotowe rozwiązania, nigdy nie rozwiążesz podobnych zadań. Przeczytaj uważnie ( ze
zrozumieniem ), co to jest dziedzina funkcji, a wtedy zrozumiesz, jak się ją wyznacza
(określa).
11 gru 13:39
Olka: rozumiem wszystko
11 gru 14:40
Olka: w sensie tego co się tu dowiedziałam..
11 gru 14:40
J: Szybki test:
| | 2 | |
Określ dziedzinę funkcji: f(x) = |
| |
| | x | |
11 gru 14:53
Hajtowy: x∊R−{0}
11 gru 15:21
J: To było pytanie do Olki,czy rzeczywiście zrozumiała. Ciebie bym o coś tak prostego pytał.
11 gru 15:27
KolkowiumZalicze!: @J dawaj czekam
11 gru 15:39
KolkowiumZalicze!: ja też chcem
11 gru 15:39