Równanie kwadratowe z parametrem
Tom: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2 −2mx| = 1 ma trzy pierwiastki
11 gru 11:51
Aga1.: Ix2−2mxI=1
x2−2mx=1 lub x2−2mx=−1
Pierwsze równanie ma 1 pierwiastek i drugie 2 pierwiastki lub na odwrót .
11 gru 12:08
Tom: Mogłabyś to rozpisać, bo nie do końca rozumiem...?
11 gru 13:12
Bizon:
a może tak:
|x
2−2mx|=1
| | 1 | |
|x|*|x−2m|=1 ⇒ |x−2m|=| |
| | itd −  |
| | x | |
11 gru 13:17
Tom: Aga1
Δ>0 ⇒ 4m2 + 4 > 0
Δ=0 ⇒ 4m2 − 4 = 0
W ten sposób?
11 gru 13:41
Bizon:
4m2 + 4 > 0 jak widzisz .to zachodzi dla dowolnego m
zatem

?
11 gru 14:02
Tom: Zatem m∊R − brak miejsc zerowych, bo parabola skierowana do góry
11 gru 16:50
zombi: y=|x(x−2m)| Wiemy, że parabola ma jedno miejsce zerowe x1=0 i ramiona skierowane do góry,
wobec tego jak przetniemy je na wysokości y=1 dostaniemy 2 rozwiązania, trzecia rozwiązanie
jedyne możemy otrzymać jeśli nasza funkcja y=|x(x−2m)| odbije wierzchołek na 1, zatem funkcja
pierwtona x(x−2m) musi mieć wierzchołek q=−1. i tyle.
11 gru 17:01
zombi:

To jest jeden z przypadków, żeby zobrazować jak to ma wyglądać.
11 gru 17:04