Jakie mają być wymiary przekroju belki skoro jej wytrzymałość ma być największa
bob.kelso: Mamy do dyspozycji połowę pnia drzewa o średnicy 36cm.
Jest ona odcięta od całego pnia w kształcie walca kołowego płaszczyzną zawierającą oś walcową.
Z połowy pnia chcemy wyciąć belkę,której jedna ze ścian ma leżeć w tej płaszczyźnie.
Jakie mają być wymiary przekroju belki skoro jej wytrzymałość ma być największa (wiadomo ,że
wytrzymałość belki o przekroju prostokątnym jest proporcjonalna do szerokości belki i
proporcjonalna do kwadratu jej wysokości).
Mam problem z tym zadaniem , mógłby ktoś pomóc

pozdr
bob.kelso
11 gru 10:51
daras: a ten pień nie ma sęków?

nie wiadomo jaką wysokość miało drzewo
11 gru 11:01
Bizon:

h
2+a
2=18
2 ⇒ h
2=324−a
2
Max wytrzymałość osiąga ona gdy P=h
2a
P=(324−a
2)a ⇒ P=−a
3+324a
szukasz max tej funkcji:
P'=−3a
2+324
P'=0 3a
2=324 ⇒ a
2=108 w warunkach zdania a=6
√3
sprawdzasz drugi warunek i stwierdzasz, że dla a=6
√3 jest max
Pozostaje Ci wyliczyć h
a Twoja belka ma wymiary 2h x a
11 gru 12:58
bob.kelso: Dzięki Bizon
11 gru 15:37
Bizon:
−
11 gru 15:39