Rozkład f. wymiernej na ułamki proste
Nietoperek: Zapisać rozkład funkcji wymiernej na ułamki proste:
11 gru 10:04
wredulus_pospolitus:
x
3−3x
2+4 −−−− zauważ, że x=−1 jest pierwiastkiem
podziel ... licz Δ
i już masz postać iloczynową w ułamku
dalej sobie poradzisz
11 gru 10:07
Nietoperek: czyli najpierw to podzielić np. schematem Hornera, później delta?
zaraz wychodzę na uczelnię, więc w czasie nudy spróbuję to obliczyć, chcialam na razie tylko
jakichś wskazówek. jak wrócę i będę mieć problem to się odezwę
11 gru 10:11
Panko: x3−3x2+4= (x+1)(x−2)2
x−1/(x3−3x2+4) = A/(x+1) +B/(x−2) +C/(x−2)2
11 gru 11:09
Panko: x−1= A(x−2)2+B(x+1)(x−2) +C(x+1)
x−1= ( A+B +C)x2+(−4A−B+C)x+(4A−2B+C)
A+B+C=0 i −4A−B+C=1 i 4A−2B+C=−1
Odp A=−5/21 B=2/21 C=1/7
11 gru 11:19
Nietoperek: skąd (x+1)(x−2)2?
11 gru 22:31
Panko: x3−3x2+4= x3+x2 −4x2+4= x2(x+1)−4(x2−1)=x2(x+1) −4(x+1)(x−1)=
(x+1)*(x2−4(x−1))=(x+1)*(x−2)2
11 gru 22:41
Nietoperek: to nie trzeba tego dzielić i liczyć delty?
11 gru 22:51
Panko: Oczywiście można , ale czasem można krócej.
11 gru 22:59
Nietoperek: no właśnie ten sposób mi się bardziej spodobał

dziękuję bardzo!
11 gru 23:03