Znaleźć przedział monotoniczności funkcji
Romek: Znaleźć przedział monotoniczności funkcji.
Borykam się z pozornie prostym zadaniem.
Mam funkcję
f(x)=x4−3x2−2x
Df = R
f`(x) = 4x3−6x−2
Df` = R
i wychodzę na równanie
4x3−6x−2=0
i tu utknąłem. Nie bardzo wiem jak to rozgryźć − równanie parametryczne?
Przyznam się, że nie wiem jak takie równania się rozwiązuje.
11 gru 07:59
wredulus:
Zauwaz ze x=−1 jest pierwiastkiem tego welomianu z ktorym masz problem.
Dzielisz ... i mozesz spokojnie Δ liczyc dalej
11 gru 08:36
Romek: Faktycznie − dzięki.
11 gru 09:02