matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
wat?:
1+2+...+n
lim
n
3
√
8n
3
+ 1
n−>
∞
11 gru 00:22
Godzio:
1 + n
1 + ... + n =
* n
2
Skróćmy "n" i dwójkę wsadźmy na dół:
1 + n
1
n(1 +
n
1
1 +
n
=
=
2
3
√
8n
3
+ 1
2n
3
√
8 + 1/n
3
2
3
√
8 + 1/n
3
1 + 0
1
1
→
=
=
2
3
√
8 + 0
2 * 2
4
11 gru 00:31
wat?:
Dzieki
11 gru 00:34
Godzio:
11 gru 00:35