|
| |||||||||||||||||||||
limx→x0 | = | = | ||||||||||||||||||||
| x−x0 | x−x0 |
| sinx0 − sinx | |
= | |
| (sinx*sinx0)(x−x0) |
| x0 − x | x−x0 | |||
sinx0 − sinx = 2sin( | )*cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
| sinx*sinx0(x−x0) |
| x−x0 | ||
limx→x0 cos( | ) = limx→x0 cos(0) = 1 | |
| 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
limx→x0 2* | = − limx→x0 | |||||||||||||||||||||
|
|
| −1 | |
, chyba, jak nie − to nie szukaj za wiele bo moglem zrobic blad (pozno juz) | |
| 2sinx0 |
raz, że jak wyznaczysz sobie wzórami pochodną z 1/sinx to wychodzi coś innego
dwa, nie wiem skąd już w pierwszej postaci jaką napisałeś jest x−x0, we wzorze na tą granicę
jest po prostu Δx (czyli u Cb powinno być to samo x0).
| x0−x | x0+x | |||
powinno być sinx0−sinx=2sin( | )*cos( | ) | ||
| 2 | 2 |
| |||||||||||
czyli masz −limx→x0 | = | ||||||||||
| sinx*sinx0 |
| cos(x0) | cosx | |||||||||||||
= − | = − | = − | |||||||||||||
| sinx0*sinx0 | sin2x0 | sin2x |
| 1 | ||
f(x) = | ||
| sin(x) |
| ||||||||||||||
f'(x) = lim(h→0) | = | |||||||||||||
| h |
| sin(x) − sin(x + h) | ||
lim(h→0) | = | |
| h*sin(x)*sin(x + h) |
| |||||||||||||||||
lim(h→0) | = | ||||||||||||||||
| h*sin(x)*sin(x + h) |
| −sin(h/2) | cos(x + h/2) | |||
lim(h→0) | * | = | ||
| h/2 | sin(x)*sin(x + h) |
| −cos(x) | |
| sin2(x) |
| x+x0 | ||
U{cos( | ) = cos(x0) | |
| 2 |