Granica ciągu
Karolina: czy mógłby ktoś zobaczyć, czy dobrze robię?
lim (n→∞)(√(9n2−2n+1)−3n)=
ja liczyłam, z tego wzoru: (a2−b2)/(a+b) ale po obliczeniu wyszło mi coś takiego: (−2n+1)/0
10 gru 23:43
asdf: to wez to rozpisz...
" zobaczyc, czy dobrze robię " − jak tu nie ma nic
10 gru 23:44
Karolina: lim (n→∞)(√(9n2−2n+1)−3n)=
=(9n2−2n+1−9n2)/(√(9n2−2n+1)−3n)=(−2n+1)/no i na dole właśnie wychodzi mi 3n−3n, czyli
(−2n+1)/0
takie coś może być?
10 gru 23:52
sushi_ gg6397228:
w mianowniku ma być (a+b), a nie (a−b)
10 gru 23:54
Karolina: czyli nawet jakby b=3n2−3n−5 to wszystkie znaki muszą być w tym przypadku na plusie?
10 gru 23:59
sushi_ gg6397228:
a=√....
b= 3n
a+b= √... + 3n
11 gru 00:01
asdf: wyprowadze Ci wzór:
| | a2−b2 | |
a2−b2 = (a−b)(a+b) ⇒ a−b = |
| |
| | a+b | |
D = 9n
2 − 2n + 1
a =
√D
a
2 =
√D2 = |D| (n→
∞, więc opuszczamy moduł bez znaku) = D
11 gru 00:05