matematykaszkolna.pl
granice, reguła de L'Hospitala majka: limx→0 (1x21xtgx) mam wiec, de l'hostpital; po sprowadzeniu do wspolnego mianownika i skroceniu x mam: limx→0 tgx−xx2tgx robiłam już tak że pochodne od razu z tego, w koncu gubiłam się w obliczeniach, robiłam też w ten sposób że tgx zamieniałam na sinx/cosx, skrócenia i dopiero pochodne, ponownie ten sam problem, ciągneło się to w nieskończoność proszę o pomoc
10 gru 23:17
majka: pięknie to tam widać, ułamki z polecenia to 1/x2 − 1/xtgx
10 gru 23:19
majka: ^
10 gru 23:34
asdf: jezeli nikt nie odpisze, to jutro po 15 jak wroce z uczelni pomoge, juz za pozno na myslenieemotka
10 gru 23:43
topcoder: powinno wyjść 1/3 ale też nie moge do tego dojść, mam za małą kartke bo tam jest dużo pisania powodzenia!
11 gru 00:27
asdf: wychodzi 2/3, sprawdz wolframa
11 gru 00:31
asdf: ale trudna granica, rozpisalem pol strony, zagmatwalem sie w tym i zrezygnowalem...po 4 godzinach pisania algorytmow z bazy danych uwierz, ze juz mozg nie dziala jak sprzed kilku godzin emotka
11 gru 00:32
majka: musze dopytać prowadzącej czy tu nie ma błędu (gdyby nie było x'a przy tgx jakoś by to wyglądało inaczej). to jedno z 6 zadań na koło 1−godzinne, sam ten przykład mozna rozwiązywać nie wiadomo jakk długo, a sa w tym kole jeszcze liczenia ciągłości itd, wiec coś msi byc tu nie tak
11 gru 00:41
asdf: wszystko jest spoko, wychodzi granica ok − po prostu przyklad trudny...licz. inne takie cięższe:
 1 1 
limx→0(

)
 x2 sin2x 
 tg(3x) 
limx→0(

)1/x2
 3x 
Jestem pewien, ze jakby na kolosie dala te dwie granice − 99% ROKU nie zdałoby tego..
11 gru 00:44
asdf: bez dobrej wprawy nie da sie tego policzyc normalnie, de Hospitala w pierwszym nie polecac za czesto uzywac, bo sie pogubisz i nie wyrobisz.
11 gru 00:45
majka: jestem repetentką, pochodne nawet grubo złożone licze w pamięci, także wprawe mam, a w tym zadaniu akurat polecenie brzmi nawet korzystając z reguły de L Hospitala wyznacz granice emotka
11 gru 00:51
asdf: No widzisz emotka Ty jesteś repetentką, a ja analize na 1 roku zdalem na 100% − dalej twierdze, ze sa to ciezkie granice..
11 gru 00:58