dowody
uczeńlicealista: 1.Udowodnij ,że dla dowolnych liczb dodatnich a,b,c zachodzi nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a3+b3+c3)( |
| + |
| + |
| )≥(a+b+c)2 |
| | a | | b | | c | |
2.Udowodnij,że dla dowolnych liczb dodatnich a,b,c takich,że a+b+c=1 zachodzi nierówność:
√2a+1+
√2b+1+
√2c+1≤
√15
10 gru 23:14
zombi: 1. Skorzystaj z faktu, że
dodaj tak nierówności (a z b), (a z c) i (b z c) jak je zsumujesz masz tezę, tylko odpowiednio
przekształć pierwszą nierówność.
10 gru 23:24
zombi: 2. Nierówność między średnią harmoniczną i arytmetyczną dla trzech liczb
√2a+1,
√2b+1,
√2c+1
gdzie
x=
√2a+1
y=
√2b+1
z=
√2c+1
10 gru 23:32
zombi: miedzy srednia kwadratowa i arymetyczna sprostowanie w drugim.
10 gru 23:33
uczeńlicealista: co to znaczy AM i GM? średnia arytmetyczna i geometryczna?
11 gru 16:18
zombi: tak.
11 gru 16:20
uczeńlicealista: nie wychodzi mi rozwiązanie z twojego sposobu..Pomocy

:((
11 gru 16:23
zombi: Kułcze przepraszam złą nierówność ci podałem. Taka jest dobra
| a3b+b3a | |
| ≥ √a3b *b3a = ab |
| 2 | |
⇔
⇔
| | a3 | | b3 | |
(a2 + b2) + |
| + |
| ≥ 2ab + (a2 + b2) |
| | b | | a | |
| a3 | | b3 | | a3 | | b3 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = (a3+b3)( |
| + |
| ) ≥ (a+b)2 |
| a | | b | | b | | a | | a | | b | |
I teraz sumujesz 3 nierówności i masz tezę.
11 gru 16:41
uczeńlicealista: i w każdym z tych przypadków będzie tak samo tylko zmieniam zmienne?
11 gru 16:51
zombi: Tak. a z b, a z c i b z c.
11 gru 16:54
uczeńlicealista: to już koniec dowodu

?
11 gru 17:05
zombi: Jak dodasz te 3 nierówności co ci mówiłem to dostaniesz
| | a3 | | b3 | | c3 | | a3 | | a3 | | b3 | | b3 | |
2 |
| + 2 |
| + 2 |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | a | | b | | c | | b | | c | | a | | c | |
| | c3 | | c3 | |
|
| + |
| ≥ 2a2 + 2b2 + 2c2 + 2(ab + bc + ac) |
| | a | | b | |
Teraz obustronnie odejmujemy (a
2+b
2+c
2) i mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a3+b3+c3)( |
| + |
| + |
| ) ≥ a2+b2+c2 + 2(ab+bc+ac) = (a+b+c)2 ckd. |
| | a | | b | | c | |
11 gru 17:11