| 2 | ||
tgx+ctgx= | ||
| sin2x |
| 1 | 2 | |||
3+ | = | |||
| 3 | sin2x |
| sinα | |
=3 | |
| cosα |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| 10 |
| √10 | √10 | |||
cosα= | lub cosα=− | |||
| 10 | 10 |
| 3√10 | 3√10 | |||
sinα= | lub sinα=− | |||
| 10 | 10 |
| 3√10 | √10 | 3 | ||||
sin2α=2( | )*( | )= | ||||
| 10 | 10 | 5 |
| y | ||
tg α = | = 3 ⇒ y = 3 i x = 1 ⇒ r2 = x2 + y2 = 12 + 32 = 10 ⇒ r =√10 | |
| x |
| y | 3 | |||
sin α = | = | |||
| r | √10 |
| x | 1 | |||
cos α = | = | |||
| r | √10 |
| 3 | 1 | 6 | 3 | |||||
sin 2α = 2 sin α* cos α = 2* | * | = | = | |||||
| √10 | √10 | 10 | 5 |
| −3 | ||
sin α = | ||
| √10 |
| − 1 | ||
cos α = | ||
| √10 |
| − 3 | − 1 | 6 | 3 | |||||
sin 2α = 2 *sin α* cos α = 2* | * | = | = | |||||
| √10 | √10 | 10 | 5 |
| 3 | ||
Odp. sin 2α = | ||
| 5 |