Podaj punkty w których wykres przecina osie układu współrzędnych
Maciey: f(x) = x + 2 / 2x − 8
10 gru 22:26
asdf: a wlasne obliczenia?
10 gru 22:31
Maciey: Dziedzinę wyznaczyłem i wynosi D: R {4} i obliczyłem punkt przecięcia z osią OX (0,−1/4). Nie
wiem jak wyznaczyć pkt przecięcia z osią OY
10 gru 22:37
5-latek: Punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (x,0) a zosia OY (0,y)
10 gru 22:42
Maciey: Tyle to i ja wiem, tylko nie mam pojęcia jak policzyć ten przykład
10 gru 22:43
5-latek: To wiesz czy nie masz pojecia?
Wstawiasz do wzoru funkcji za x=0 i liczysz y i masz z osia OY
Wstawiasz do wzoru funkcji za y=0 i liczysz x i masz z osia OX
10 gru 22:48
Maciey: grr..
y = x+2 / 2x−8
0 = x+2 / 2x−8
0 = ?
10 gru 22:50
Maciey: z resztą przykładów sobie poradzę jak będę wiedział jak to się rozwiązuje
10 gru 22:52
5-latek: | x+2 | |
| =0 wtedy gdy licznik =0 bo mianownik nie moze rownac sie 0 |
| 2x−8 | |
czyli x+2=0 to x=
10 gru 22:54
10 gru 22:55
Maciey: Czyli x=−2. O to mi chodziło, w odpowiedziach jest taki sam wynik, ale nie wiedziałem skąd to
się bierze. Wielkie dzięki
10 gru 22:58