PW: Niabanalny Bananie, tu jest błąd:
cos105°+cos15°
= cos120°.
Funkcja cosinus
nie ma takiej własności, że
f(x
1)+f(x
2) = f(x
1+x
2).
Dość prosto można to zadanie zrobić korzystając z jedynki trygonometrycznej:
jeżeli x=cos105°+sin105°, to x
2 = (cos105°+sin105°)
2 =cos
2105°+2cos105°sin105°+sin
2105° =
1+2cos105°sin105° = 1 + sin210° (skorzystaliśmy z jedynki trygonometrycznej i wzoru na sinus
podwojonego kąta),
tak więc
| | 1 | | 1 | |
x2 = 1+sin(180°+30°) = 1−sin30° = 1− |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
zatem x = ..
(tu się trzeba zastanowić, czy odpowiedź jest liczbą dodatnią, czy ujemną; wskazówka − szukana
liczba jest skądinąd równa −cos75°+cos15°, znak takiej różnicy można odczytać z wykresu).